Tıngır mıngır yolculuk ettiğimiz trenimizle uzun zamandır bir istasyonda duraklamamıştık. Görünüşe göre Boşnak ve Japonların birlikte yaşadığı bu ilginç yer hakkında İbrahim'in diyecekleri var. Dinliyorum..
Kafam dalgın bir yerlere doğru gitmekteyim, kalabalıktan tiksinmeme rağmen inatla insanları yara yara ilerliyorum; ancak belli bir amaç uğruna değil, anlamsızca, zaman geçirmek niyetiyle, ayaklarımın beni götürdüğü yere doğru. Belki de bu hedefsizlik, bu ereksizlik beni bu başı boşluğa itti, sanırım bir tatile ihtiyacım var, kafamı dinlemeye, gelecek hakkında planlar yapmaya, hayatımda bazı şeyleri şekillendirmeye gereksinim duyuyorum. Peki böyle düşünmeme sebep ne? Bilmiyorum, belki de dün izlediğim filmden kaynaklanıyor bu, kafamı toparlayamıyorum, karar veremiyorum. Bir film, bir şarkı bir insanı böyle etkileyebilir mi, artık hayatına yön vermesi gerektiğinin farkına varmasına sebep olabilir mi? Sanırım bu sorunun cevabı “Little Miss Sunhine” ve kapanış parçası “How It Ends” veya ondan bir kaç gün önce izlediğim “Wristcutters: A Love Story” ve onun hüzünlü müziklerinde yatmakta. Peki neden ben bilgisayar karşısında böyle satırlar yazmaya giriştim, hiç bilmiyorum; amacım aslında duyabileceğim en neşeli müziklerden birini yapan Kultur Shock hakkında bir yazı yazmaktı ancak izlediğim filmler bir anda işin yönünü değiştirdi; sanırım yapmam gereken iyice yolumu şaşırmadan benden istenen bir yazı hazırlamak.
Yeteri kadar filmlerden bahsettik ancak hakikaten son yıllarda balkan müziğinin sinemadaki yansımaları gittikçe büyümekte. Emir Kustrica ve Tony Gatlif ile Avrupa’da başlayan bu balkan müziğine ilgi sonunda okyanusu aştı ve yeni kıtada etkilerini yavaş yavaş göstermeye başladı. “Everything Is Illuminated”, ”Little Miss Sunshine” ve “Wristcutters: A Love Story” ile Gogol Bordello ve Devotchka dünyada daha çabuk tanınır oldular. Ancak bu popüleritenin gerisinde kalan Kultur Shock ise bu saydığımız gruplar kadar ülkemizde tanınmamakta; işte bana düşen görev de bu nevi şahsına münhasır grubu sizlere tanıtmak.
Adından da anlaşılacağı gibi Kultur Shock, tam bir “kültür şok” yaşamakta. Bunun nedeni ise grup elemanlarının iki Boşnak, iki Amerikalı, bir Bulgar ve bir Japon’dan oluşması. Hatta bu yetmezmiş gibi bu altı kişilik grubun iki elemanı ortak bir dile bile sahip değiller; buna rağmen bu altı kişiyi birleştiren yegane varlık müziğin evrenselliği.
Bu ilginç grubun hikayesi ise 1997 yılında başlarken ilk albumleri “Live In Amerika” 1999, ikinci albümleri “Fucc The Ins” 2001, üçüncü albümleri “Kultura – Diktatura” 2004 ve son albümleri “We Came To Take Your Jobs Away” 2006 yıllarında yayınlandı. Çok değişik bir repertuara sahip olan grup şarkılarını Sırpça, İngilizce, Makedonca ve Fransızca seslendirmekteler. Bunun mutlak nedeni ise kesinlikle doğu ve batı arasında sıkışmışlık ve kendi müziğini arayış çabası.
Grubun hikayesini kısaca anlattıktan sonra asıl bizim Kultur Shock’u bu kadar sevmemizin nedeni gelelim. Bu sene sinemalarımıza “Transylvania” filmiyle konuk olan Tony Gatlif’in filmlerinde sıklıkla duyduğumuz parçaların gypsy-punk yorumları son derece başarılı. Özellikle romanların milli marşı olarak kabul ediken “Djelem Djelem” ve hepimizin çok iyi bildiği “Osmanaga” parçaları ilk albümün dikkat çekenleri. İkinci albümde parlayan parçalar ise çok farklı olarak coverlanan “Mastika”, “Radio Gitana” ve “ Nadija”. Şayet Cuma ve Cumartesi günleri Beyoğlu Balo Sokak’taki Araf’a uğrarsanız Mastika ve Nadije ile karşılaşabilirsiniz rahatlıkla. Üçüncü albümden önerebileceğimiz parçalar ise Tony Gatlif’in Gadjo Dilo filminde de yer alan “Tutti Frutti”, “Hashishi” ve “Mustafa”. Grup son albumlerinde bize bir sürpriz yapıyorlar ve “Istanbul” isimli bir parçaya imza atıyorlar. Albümün diğer tavsiye edilcek parçaları “Sarajevo” ve “Zumbul”.
Bu kadar Türkiye taraftarı bir grup olmalarına rağmen Kultur Shock’un ülke sınırlarında bir konser vermemiş olmaması sanırım organizasyon şirkletirinin büyük bir ayıbı olsa gerek. Umarız bu neşeli grubu yakında izleme şansı bulabiliriz.Kultur Shock - Istanbul
Kultur Shock - Mastika
Kultur Shock - Gigolo Amerikana
Resmi Site
Myspace
Trenle Doğu Avrupa Turu Tüm Yazılar
Yazan: İbrahim Başarır
30 Mart 2007
Trenle Doğu Avrupa Turu IV - Kultur Shock
bıdıbıdı şahin. @ 09:23
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
Geçen sene bir çok yere Gogol Bordello'nun alt grubu olarak çıktılar ancak Gogol Türkiye'ye ikinci kez gelmek üzere olmasına rağmen Kultur Shock'tan haber yok kim bilir belki Sabancı Üniversitesinde rastlarız. 8)
elbet söyleyecek birşeyleriniz vardır