28 Aralık 2006

Albert Hammond Jr. - Yours To Keep

Kabarık saçlı stroke Albert Hammond Jr. (junior, çünkü Albert Hammond babası olmakta ki o da 70'lerde hitleri olan Cebelitarık göçmeni bir müzisyen imiş). Temiz, sistematik ritim soundu ve diğer grup arkadaşlarının deyimiyle kemerinin rengi ayakkabısıyla uyuşucak derecede trendsetterlığı ile bilinen stroke. Hayır, rahat bir nefes alabilirsiniz gruptan ayrılmış falan değil. Strokes dışında birşeyler yapmaya cesaretlenen ve içinde birikmiş olan albüm heyecanını rahatlıkla dışa vuran bir solo kendisi şu sıralar.

Yours To Keep ile şansını deneyen ilk stroke olan Hammond'ın albümü açılış şarkısından itibaren beklenenden farklı bir his uyandırıyor. Sanki çok daha rahat ve içinden geldiği gibi gitarını çalıyor, Strokes'taki bir takım uyulması gereken sıkı kurallardan sıyrılmış havası oluşuyor. Albümü bir kez baştan sona dinlediğimde gözümün önüne ciddi bir şekilde görevini yapan, Last Nite ve Trying Your Luck'taki markalaşmış kısa ve öz sololarını atan bir Hammond değil, tam aksine gülümseyerek şarkı söyleyen biri geliyor.

Bu nedenle yazının kaçınılmaz kısmı olan albümü Strokes albümleri ile karşılaştırma faslını öne alıyorum. Strokes hayranları hayal kırıklığı yaşamasınlar ama Albert Hammond Jr.'ın debut çalışması Strokes şarkıları ile çok da örtüşmüyor. Tabi ki ortak genleri var özellikle Is This It döneminden riffler mevcut. "In Transit" bu anlamda belki de Strokes ile en paralel olan ve Julian'ın sesini en çok aradığımız şarkı oluyor. Zaten In Transit 2001'de tur dvdlerinin de ismiydi.

Çıkış single'ı "Everyone Gets A Star" oldukça hoş ve Albert'in tüm güzelliklerini tek bir şarkıda toplayabildiği bir parça. "Blue Skies" ise kendi şarkılarını yazan bir adamın kanıtı gibi duruyor. Bunların dışında albüm New Pornographers sınırlarına giriyor neredeyse. Ayrıca Hammond'a albümde Julian Casablancas dahil birçok isim eşlik etmiş. Bu katılımlı şarkılardan "Scared" özellikle nakaratıyla öne çıkıyor kanımca. İkinci single ise "Back To The 101"'a çıktı belirtelim.

Sevseniz de sevmeseniz de (benim için de geçerli) 2000'lerin rock çizgisine Is This It'in ilk akorları itibari ile bambaşka bir yön veren bir grubun elemanı olarak eline darbuka alıp çalsa dinlenecek birşeyler çıkacağı aşikar bir adamdan bahsediyoruz. Eğer Strokes hiç olmasaydı ve günün birinde Albert Hammond diye biri çıksaydı albümü tamamen farklı bir kulakla dinlerdik bunu hepimiz biliyoruz. Ancak durum öyle olmayınca limitleri olan vokali, genelde silik duran şarkılar ve de Strokes gölgesinde Albert Hammond Jr.'ın bu samimi çabası ortalamanın üstünde kalıyor. Daha fazlası değil.

Albert Hammond Jr. - Everyone Gets A Star
Albert Hammond Jr. - In Transit
Ayrıca
Myspace
Albert hakkında ilginç bilgilerin olduğu kısa bir sayfa

2 yorum:

şahin. demiş ki..

uff ne kadar çok "stroke" lafı geçti yazıda. hayırlara vesile olsun.

ayrıca istek yazısıdır sevgili okurlar. bilginize .)

ikiyol demiş ki..

albumun ortalama olduğu yorumuna ben de katılıyorum. Kötü değil evet, bu tarz müzikleri, Strokes'u falan çok sevmememe rağmen ben bile öyle boş boş dinliyorum albümü ve 101 gibi akılda kalıcı bikaç şarkı mevcut. Ama çok da heyecanlandırmadı beni bu albüm, belki ortaokulda lisede olsak ve böyle müziklerle yeni tanışıyor olsak bizim için birşey ifade edebilirdi ama şu an yeni hiçbir şey bulamıyorum bu albümde.