10 Aralık 2006

The Essex Green

Eğer "under appreciated artists" isimli bir bölümümüz olsaydı, The Essex Green post'u o bölümün kraliçesi olurdu.

(Kraliçe, evet, bilerek dişi bir kelime kullandım. Bazı gruplar dişi. Bazıları erkek. Bazıları da kesinlikle gay. Bu konuda zaten anlaşıyoruzdur.)

The Essex Green Brooklyn, NY'dan bir grup. Son hallerinde 2 erkek ve 1 kadından oluşuyorlar. Gitar keyboard flüt ağırlıklı bir müzikeri var. Bazen kadın bazen erkek vokalli şarkılarını hepsi birlikte yazıyorlarmış. Ayrıca Ladybug Transistor ile kardeş gruplar, ortak elemanları var bikaç tane.

2006 yılında 3. stüdyo albümleri olan Cannibal Sea'yi çıkarmış bulunuyorlar. Son albümleri bize çok tanıdık - yeni bir Belle & Sebastian şarkısı diyebilirim bütün şarkılar için. Ya da kendi deyişleriyle "klasik pop üzerine biraz The Shins,Jens Lekman ve The Hidden Cameras." Hepsi aynı yere çıkıyor.

Ama ben bu albümden bahsetmek istemiyorum. Benim asıl ilgimi çeken, dinlerken kafamın karışmasına sebep olup ne dinlediğimi tekrar kontrol ettirecek kadar modern başlayıp, 60lardan kalma bir soundla devam eden şarkılardan oluşan debut albümleri, Everything is Green.

Tersten anlatılmış biyografiyi tekrar düze çevirirsek:

1997 yılında kurulan grup 1999 yılında Everything is Green'i ve 2003 yılında The Long Goodbye albümünü çıkartıyor Low Transit Industries label'ından. Bu sırada iyice tanınan grup, Merge Records'a transfer oluyor ve 2006 yılında Cannibal Sea'yi çıkartıyorlar. Bütün bu ünlenme/zengin olma/label değiştirme/güçlü label patronlarının sözünü dinlemek zorunda kalma/piyasa müziği yapma süreçlerinden geçiyorlar ve Cannibal Sea'ye geldiğimizde, o ilk albümde özgürce yapabildikleri "60lardan etkilenip 60ları yenileyen" şarkılardan eser yok.

Cannibal Sea kendi içinde güzel bir albüm. Bütün Belle & Sebastian albümlerini sevdiğimiz gibi bu albümü de sevmek aynı şekilde kolay. Ama asıl takdir edilmesi gereken en bağımsız çalışmaları olan Everything is Green bence. Dinleyin, siz karar verin.

İlk şarkımız Everything is Green'den bir şarkı. The Decemberists'ten bir şarkı dinleyecekmişiz gibi başlıyor ve bir süre öyle sürüyor. Fakat yavaş yavaş kendini gösteren bir keyboard, siz daha ne olduğunu anlayamadan sizi bir Doors şarkısınına götürüyor.

İkinci şarkı yeni albümden. 60lardan eser yok, ama hala güzel. Ve çok tanıdık.

Son şarkı da yine ilk albümden, ilk şarkıda olduğu kadar Doors dinliyormuşsunuz gibi ürpertici değil, sadece çok catchy. Dinleyin ve dilinize dolansın diye koyuyorum. Dolanacak çünkü.

The Essex Green - Saturday
The Essex Green - This Isn't Farmlife
The Essex Green - Sun
Linkler:
myspace