4 Aralık 2006

Flotation Toy Warning - Bluffer's Guide To The Flight Deck

Kuzey kutbunda esrarengiz bir takım araştırmalar yapan kaşif ve tarihçilerden oluşuyor Flotation Toy Warning. İşte kendilerine ait 1820 tarihli bir fotoğraf. İnanmıyorsanız grubun sesi Paul Carter'a sorun. Carter odanıza misafir olduğu andan itibaren hikayesini incelikle anlatmaya başlıyor. Hemen başında "Please leave all the shiny objects behind" diye ricasını da dile getirdikten sonra sahne bulanıklaşıyor.

Bluffer's Guide To The Flight Deck grubun debut çalışması ve 2005 yılına ait. Flaming Lips, Neutral Milk Hotel, Sparklehorse çalışmalarını andıran dream pop etkenleri bayağı önde genel olarak. Parçalardaki algının dışında kalan duygusallık, detaylı işlenmiş enstrümantasyon, derinden gelen sizle konuşan bir vokal, çok fazla üstüne kafa yormak istemeyeceğiniz gerçek üstü bir dünya sunuyor. "To understand it all just makes your head hurt" gibi bir onay alıyorum kendilerinden. Bu yüzden dinlerken sanki şarkının içinde yüzüyormuşum gibi geliyor. Albüm melodik aşırılık yüzünden biraz tekrarlar da yapmıyor değil açıkçası. Bazen şarkıların başı sonundan kopup gidiyor ve ortaya 75dk'lık (ve 10 şarkı) gerçekle soyut arasında bir çalışma çıkıyor. Tabi buna her zaman bir itirazımız olmuyor.

Popstar Researching Oblivion FTW'in tipik bir şarkısı. Aslında şarkı grubu anlatmakla kalmıyor ayrıca şahsi fikrim olarak albumün daha erken bir vaktinde tepe noktasını oluşturuyor. Orglar, akustik gitarlar, uzayıp giden synthler, derin üflemeliler, hayali monologlar vesaire. "I've been collecting little lies, Just to put on the special tape, I get them to play the day you die" diyen bir adamın yolculuğuna eşlik ediyoruz.

Albümün müzikal doygunluğu "Losing Carolina; For Drusky" ve "Donald Pleasance"'da kendini iyice belli ediyor ve şu saatten sonra bu kuzey kutbu meselesine yavaş yavaş inanmaya başlıyorsunuz Mr.Drusky'ye verilen referanslarla birlikte. Gene de ben Carter'ın daha kişiselleşip yüzünü kendine çevirdiği "Happines Is On The Outside" ve "Popstar Researching Oblivion" gibi olanları tercih ediyorum.

İngiliz FTW, her an her yerde dinlenecek bir grup değil. Ancak planlı bir şekilde kafa karışıklığına ve bir miktar hayale ihtiyacınız olduğunda bu isteğinizi yerine getirmekte tereddüt etmeyeceklerine emin olabilirsiniz.

"Yes you have all the pieces they said that you had to collect
But what did you expect that all to amount to?"

Flotation Toy Warning - Popstar Researching Oblivion

Hikayenin geri kalanı için:

Official Site
Myspace

3 yorum:

ikiyol demiş ki..

bana da hep grandaddy diniliyomusum gibi geliyo, ozellikle fire engine on fire part 1'de..

aysenur! demiş ki..

of kesinlikle en doğru tespiti yapmışsın ikiyol. ben de düşünüyorum neden bu kadar çok sevdim diye flotation'ı. grandaddy yüzünden. evet evet.

şahin. demiş ki..

evet ya dogru. grandaddy aklımdaydı ama yazarken unutmuşum söz etmeyi.
saol