2 Aralık 2006

Joanna Newsom


Kendimle çelişmekten çok hoşlandığım için, kadın vokallerden hoşlanmadığımı itiraf ettikten hemen sonra yeni bir kadın hakkında yazmaya başlıyorum.

Ama bu akşamki misafirimiz biraz özel. Çok başka bir yerlerden, sadece peri masallarının yaşandığı, bulutların üstünde zıplaya zıplaya giden "joker"lerin olduğu, bütün hayvanların konuştuğu ama en çok da sihirli değneklerin sözünün geçtiği çok uzak diyarlardan hikayeler anlatıyor, şarkılar söylüyor bize.

Joanna Newsom 24 yaşında. San Francisco'da yaşıyor. Müzisyen bir ailesi, müzisyen komşuları var. Müzik eğitimi almış. Evet, harp çalıyor. Ve evet, bu kadar büyük harpleri çalıyor, daha küçüklerini çalamıyormuş.

Profesyonel müzik hayatı The Pleased isimli grup için keyboard çalmasıyla başlamış. Sonra 2002 yılında kendi çabalarıyla ilk ep'sini çıkarmış. Aynı yıl Will Oldham ve Cat Power'a alt grup olarak çalmış. Konser alanına gelip sahnede kocaman bir harp görüp korkan kalabalığın arasından kendine güçlü bir hayran kitlesi oluşturmayı başarmış. Bu aralar da Smog ile (daha doğrusu Bill Callahan ile) turluyor. Harpi ve 11 kişilik orkestrasıyla tabii ki..

Bazı eleştirmenlerin Lisa Simpsona benzettiği bir sesi var. Çocukca da denilebilir ama kendisi böyle denmesinden hiç hoşlanmıyormuş. Şarkıları söyleyiş tarzı biraz değişik ve Pitchforkta 9.4 rating alan son albümünün reviewında da yazdığı gibi önünüzde şarkı sözleri olmadan ne dediğini anlamak biraz zor. Hatta önünüzde şarkı sözleri açıkken hala zor, çünkü şarkılar biraz uzun. Yani son albümdeki en kısa iki şarkıyı buraya örnek olarak koymayı düşünüyordum, onlar da 7.5 ve 9.5 dakikalar. Ve 10 mb'ı geçtikleri için koyamıyorum. Zaten son albüm sadece 5 şarkıdan oluşuyor. O yüzden de 2004 yılında çıkardıkları albümden The Decemberistsin coverlamaktan hoşlandıkları bir şarkısını koyuyorum örnek olarak buraya. Ama 2006 Kasımda çıkan yeni albüm daha güzel bence.

Newsom'ın dediğine göre bütün şarkıların hikayeleri gerçekmiş, ama ne demeye çalıştığını anlamak gerçekten zaman gerektiriyor çünkü mesela bir şarkının kahramanları bir çiftlikten kaçan bir maymunla bir ayı ve şarkı onların konuşmaları ve başlarından geçenler ile ilgili. Unutmadan Will Oldham'ın en sevdiği hikaye anlatıcısı olarak Joanna Newsom'ı seçtiğini belirteyim. Ve biliyorum ki, hepimiz bayılıyoruz bize uzun hikayeler anlatan birilerine..

Dinlemesi çok kolay bir müzik değil, ama çok şiirsel, çok masalsı. Çok sihirli..
Mesela bu post bittikten sonra hemen uyuyacağım ve eminim ki bir prenses olduğumu görücem rüyamda.

Joanna Newsom - Bridges & Baloons

linkler:
son albün pitchfork reviewı
güzel bir fan sitesi