16 Aralık 2006

Tilly and The Wall

Conor Oberst Bright Eyes bir sabah uyanmış ve yaptığı müzikten sıkıldığına karar vermiş. Karamsar, duygusal ve gerçekçi şarkılarının yerine neşeli, insanın içini açan şarkılar yazayım demiş. Bununla da kalmamış, tap dance öğrenmiş. Ben en iyisi bu yeni şarkılarımda hiç davul kullanmayayım, tap dance ve el çırpmayla ritm tutayım demiş. Ortaya da yepyeni Bright Eyes şarkıları çıkmış, Conor Oberst vokalleriyle.

Tilly and The Wall’u ilk dinlediğimde aklımdan aynen bunlar geçti. Hatta şarkılardan birinde (You and I Misbehaving) Conor Oberst’ın sesini ön vokalde duyduğuma o kadar emindim ki, internetin altını üstüne getirdim ama hayır, yanılmışım. Çok da uzaklaşmamışım gerçeklerden ama. 2001 yılında Omaha’lı 5 kişi tarafından kurulan bu gruba Conor Oberst’ın çok emeği geçmiş.

Adlarını kocaman bir duvarın yanında yaşayan Tilly adlı bir farenin, herkesin aksini öğütlemesine rağmen o duvarı aşmak istemesiyle ilgili bir çocuk kitabından alan grup, Conor Oberst’ın yan projelerinden biri olan Park Ave grubunun dağılmasıyla boş kalan Neely Jenkins ve Jamie Williams ve arkadaşları tarafından kurulmuş. Conor Oberst her aşamada grubu desteklemiş, gerektiği zaman bodrumundaki stüdyosunu kullanmalarına izin vermiş, albümlerine yapımcı olmuş ve kendi grubu ile tura çıkartmış. Ama bu kadar. Vokal yapmamış. Grubun elemanlarından hepsi kendi hayatlarından büyük şeyler feda etmek zorunda kalmışlar profesyonel anlamda müzik yapma isteklerinin tatmin etmek için. Mesela Jamie Williams (tap dance ve hand clap) ve Neely Jenkins (vokal) severek yaptıkları ilkokul öğretmenliği işlerinden vazgeçmişler.

Şarkılarında “peşinden gidilen hayallerin, yapılan hataların ve kırılan kalplerin” hikayelerini anlatıyorlar. Şarkı sözleri çok karar; insanı günlerce düşündüren bir şiirsellik yok, ama ne dediklerini sonuna kadar dinlemek isteyeğiniz bir akıcılık var. Bütün o tap dancelerin el çırpmaların ve enstrumantal zenginliğin sonucu, bir kere duyunca sevmeden yapamayacağımız, dinlemeden duramayacağımız bir müzik oluyor.

Son ayrıntı, sesi Conor Oberst’a benzeyen Derek Pressnall (gitar ve vokal) ve tap dançımız Jamie Williams Ağustos ayında evlenmişler. Buraya size örnek olarak koyacağım ilk şarkı ilk albümleri Wild Like Children’dan. İki albüm içinden benim favori şarkım. İkincisi de yine ilk abümden tap dance seslerini rahat rahat duyabilin diye eklediğim bir şarkı. İkinci albümleri Bottoms of Barrels'da da kendi özel tarzlarını değiştirmemişler, o yüzden ayrıca bir örnek koymuyorum buraya.

Tilly and The Wall - You and I Misbehaving
Tilly and The Wall - Bessa

official site (cok guzel)
myspace (yeni albumden sarki dinleyebilirsiniz)
wikipedia

1 yorum:

Şehirli Derviş demiş ki..

"Pot Kettle Black" ve bir kaç parçaları daha şu an aklıma gelmeyen bir gruba ait parça ile neredeyse aynı.Kesin olarak isim veremiyorum.YYY e mi benzziyor dediğim şarkı diye baktım.Arşivime biraz daha bakayım.